Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Lanterna

April 28, 2019

Lanterna je program Svjetskog saveza mladih Hrvatska koji se sastoji od 6 kulturno – edukativnih radionica. Želja nam je mlade osvijestiti o važnosti kulture te ljepoti i važnosti hrvatskih književnih tekstova za osobni razvitak, educirati ih o temeljnim ljudskim vrijednostima kao što su ljudsko dostojanstvo i sloboda, osvijestiti ih o važnosti međuljudski odnosa i solidarnosti te im dati priliku da u međusobnoj raspravi nauče slušati i argumentirano iznositi svoja razmišljanja. Lanterna je projekt koji dopušta mladoj osobi da se iznova oduševi jednostavnošću i mudrošću kojom zrači pisana riječ.

Radionice se održavaju na tjednoj bazi u trajanju od 2 h. Početak provedbe projekta je 28.4.2019.

Projekt završava 7.6.2019. panelom pod nazivom “Vitraj odvažnih” na kojem će gostovati hrvatski umjetnici i književnici te će polaznicima Lanterne govoriti o odabiru pisanja kao svom autentičnom znanju i o brojnim drugim temama koje će mladi otkrivati kroz samu edukaciju.

Stajati na raskrižju znači stajati na sjecištu dvaju ili više različitih puteva, znači dolaziti iz različitih perspektiva, a biti doveden pred ista pitanja. Stajati na raskrižju znači biti pripravan za susret s drugima i sa samim sobom.
Naposljetku, stajati na raskrižju znači udružiti dva temeljna pogleda – onaj usmjeren prema vlastitoj dubini i onaj kojeg nam otkriva lanterna, a to je svjedočanstvo života.

Edukacija Svjetskog saveza mladih Hrvatska upravo iz tog razloga nosi naziv Lanterna – kao mjesto koje daje novu perspektivu pitanjima koja su nas dovela do raskrižja!
A gdje započeti traganje nego u hrvatskoj pisanoj riječi prožetoj filozofskim mislima?
Lanterna nas vodi kroz šest poglavlja (raskrižja) –

1. Ljudsko dostojanstvo
2. Autentičnost i identitet
3. Sloboda
4. Međuljudski odnosi
5. Univerzalna ljepota
6. Kultura

Sudionici će kroz 6 tjedana čitati ulomke iz hrvatskih književnih djela praćene filozofskim tekstovima, a potom o njima promišljati kroz moderirane rasprave.
Grupe su sastavljene od 10 sudionika, a same radionice traju 2 sata.

Ciklus radionica završavamo panelom “Vitraj odvažnih” s hrvatskim književnicima i umjetnicima koji će nam progovoriti o odabiru pisanja kao svom autentičnom zvanju, o univerzalnoj ljepoti koja ih pritom dotiče te o kompleksnosti i uzvišenosti međuljudskih odnosa koje obuhvaćaju njihova djela.

Radionice se održavaju kroz 6 tjedana u 2 termina: utorkom (19-21 h) i nedjeljom (18.30- 20.30 h ). U prijavnom obrascu odaberite termin koji vam više odgovara.

Edukacija započinje 28.4. (za grupu nedjeljom), odnosno 30.4. (za grupu utorkom).

 

Mjesto održavanja edukacije: Gundulićeva 12.
Prijaviti se možete do 22.4., a broj sudionika je ograničen.

Prijave na poveznici

Odabrane kandidate kontaktirat ćemo 23.4. s više informacija.

Radujemo se tvojoj prijavi!

Organizator je udruga Svjetski savez mladih Hrvatska, neprofitna organizacija koja okuplja mlade s različitih interesnih područja u dobi od 18 do 30 godina.

SSMH je velika zajednica prijatelja se u vlastitom životu trude živjeti iskustvo ljudskog dostojanstva te to iskustvo donijeti društvu kroz aktivnu zauzetost za dobro druge osobe. SSMH želi stvoriti poticajno okruženje za cjeloviti razvoj ljudske osobe i stvarati sadržaje koji će omogućiti formaciju mladih u intelektualnom, psihološkom, društvenom i duhovnom aspektu te ih osposobiti za preuzimanje odgovornosti za dobro zajednice i izgradnju civilizacije u skladu s temeljnim ljudskim vrijednostima.

U središtu našeg djelovanja jest promicanje i zaštita ljudskih prava temeljenih na neotuđivom ljudskom dostojanstvu putem brojnih edukativnih i kulturnih projekata te zagovaračkih aktivnosti na području Zagreba, Osijeka i Splita.

Facebook

 

Nina o Lanterni:

Otkrila sam ljepotu pisanja Side Košutić, osobito njezina romana „Velika šutnja“ u kojem se opisuje iskrenost običnih ljudi koji su izabrali poštenje, o ljepoti života koja ih pohađa i ohrabruje za dalje. Osvojio me sam koncept obrade djela. U zajedništvu s našom moderatoricom Teom razgovarali smo o dojmovima, o vrijednostima koje su utkane u literarne tekstove koji su na kraju postali nešto puno više od tek napisanih riječi. Obogatili su naš životni put, vodeći ga u dubinu koja je u konačnici prosvijetlila naše životne vidike. U zajedničkim raspravama o tekstu svatko je mogao izreći sebe, potaknuti druge, ali svakako i naučiti mnogo novosti o punini života. Na kraju nam se dogodilo što i Nikola Šop u svom tekstu otkriva: „Raspuknu mu se na licu teška okorjelost i otkotrlja se na pod. Tada prvi put u njegovo lice dahnu bistra svježina.“

Radionice:
1. Ljudsko dostojanstvo : 28.4. i 30.4.
2. Autentičnost i identitet: 5.5. i 7.5.
3. Sloboda: 12.5. i 14.5.
4. Međuljudski odnosi: 19.5. i 21.5.
5. Univerzalna ljepota: 26.5. i 28.5.
6. Kultura: 2.6. i 4.6.

Panel “Vitraj odvažnih” : 7.6.2019. u 18.30, Školski muzej u Zagrebu

Details

Date:
April 28, 2019
Event Categories:
,