WYA Croatia

 

Povijest  Misija i načela  Ustrojstvo  Kontakt

Povijest

Picture 0. WYACroatia_Logo_WYA VerticalName_Blue2
Priča s osnivanjem World Youth Alliancea u Hrvatskoj počinje u rujnu 2012. kada vodstvo WYA iz Bruxellesa predstavlja organizaciju na jednoj konferenciji mladih. Skupina mladih iz Splita, Osijeka i Zagreba se oduševljava idejom i misijom WYA te ga odlučuje pokrenuti u Hrvatskoj. Okupljaju oko sebe prijatelje i poznanike koji se prepoznaju u ideji te u listopadu 2012. zajedno kreću na polaganje edukacijskog programa „TrackA“, koji je nužan preduvjet za aktivno članstvo u udruzi.

Spletom okolnosti saznaju da u svakom od spomenuta tri grada postoje WYA alumni, koji su u prošlosti na neki način bili uključeni u rad WYA i koji su certificirani u „TrackA“ programu. Oni spremno uskaču kako bi mentorirali nove buduće članove u „TrackA“-u.

Paralelno s prolaženjem kroz edukaciju, sudionici počinju organizirati i tjednu konferenciju (koja se od tada zove „WYA Tjedan“) kroz koju žele predstaviti WYA javnosti i službeno najaviti početak  rada u Hrvatskoj. U ožujku 2013. navedena se konferencija u Zagrebu i Splitu održava pod geslom „Otkrij dostojanstvo, promijeni budućnost“, u sklopu koje osnivačica WYA Anna Halpine službeno otvara  hrvatsku podružnicu. Po završetku konferencije petnaestero novopečenih aktivnih članova WYA biva certificirano u „TrackA“ programu te kreću s radom.

U travnju pokreću novi krug „TrackA“ edukacije, a u svibnju organiziraju okrugli stol „Raspad ili evolucija braka“ na Filozofskom fakultetu u Zagrebu kojim su htjeli podići razinu dijaloga među svjetonazorski različitim stranama na temu (re)definicije braka. U lipnju se u Osijeku održava vikend konferencija za aktivne članove, a u listopadu 2013. Svjetski savez mladih Hrvatska (SSMH) se i službeno registrira kao civilna udruga. Ubrzo nakon toga petero članova udruge odlazi na konferenciju „Emerging Leaders“ u Bruxelles, na kojoj ostvaruju kontakte s hrvatskim europarlamentarcima.

Tada se udruzi pridružuju i novocertificirani članovi te svi zajedno kreću u organiziranje novog WYA Tjedna, koji se održava u ožujku 2014. pod geslom „Mladi probijaju granice“, a koji financijski podupire Agencija za mobilnost i programe EU. Prije toga, članica SSMH Maja Šubarić Mahmuljin osvaja prvo mjesto na Manhattan International Film Festivalu u New Yorku, sa svojim dokumentarcem „Pri našem delu“. Uz to, članica udruge Maja Pažin sudjeluje u zasjedanju Komisije o statusu žena pri UN-u.

Od ožujka 2014., udruga prilagođava „TrackA“ edukaciju hrvatskim prilikama i počinje provoditi program „Mladi za dostojanstvo i ljudska prava“ u Zagrebu, Osijeku i Splitu koji pobuđuje velik interes mladih i koji služi kao preduvjet za aktivno članstvo u udruzi.

Udruzi se priključuje sve više članova te se javlja potreba za definiranjem Misije i Vizije udruge, načela djelovanja i organizacijske strukture, a taj posao biva dovršen na centralnoj konferenciji udruge u kolovozu 2014. Isto kao i godinu prije, petero članova udruge sudjeluje na konferenciji „Emerging Leaders“ u Bruxellesu te ostvaruje plodne sastanke s hrvatskim europarlamentarcima. Na jesen kreće novi krug edukacije „Mladi za dostojanstvo i ljudska prava“, a nedugo nakon toga udruga započinje i s radionicama kreativnog pisanja i čitanja te književnim susretima „Prirok“. Osim toga, članovi udruge počinju aktivno raditi na razvijanju edukacijskog programa odgoja za ljudsko dostojanstvo i međuljudske odnose (HDC), koji bi se provodio u osnovnim i srednjim školama. U veljači i ožujku 2015. prvi puta provodimo kampanju “Socksbattle4DS” kojom želimo podići svijest o potrebama osoba s Downovim sindromom, a kojoj se pridružuju i mnoge poznate osobe iz Hrvatske i Europe.

Zbog sve većih tekućih potreba udruge i zbog težnje za održivošću, udruga donosi odluku da će zaposliti jednu osobu u udruzi na puno radno vrijeme, što se od 1. travnja 2015. i ostvaruje. U lipnju 2015. udruzi se priključuje tridesetak novih članova, a njih dvanaest sudjeluje u trećoj po redu “Emerging Leaders Conference” u Bruxellesu.

Misija i načela

Svjetski savez mladih Hrvatska je zajednica prijatelja koji se u vlastitom životu trude živjeti iskustvo ljudskog dostojanstva te to iskustvo donijeti društvu kroz aktivnu zauzetost za dobro druge osobe. SSMH želi stvoriti poticajno okruženje za cjeloviti razvoj ljudske osobe i stvarati sadržaje koji će omogućiti formaciju mladih u intelektualnom, psihološkom, društvenom i duhovnom aspektu te ih osposobiti za preuzimanje odgovornosti za dobro zajednice i izgradnju civilizacije u skladu s temeljnim ljudskim vrijednostima.

Udruga će uvijek u svom djelovanju pokušati donijeti „kvalitetu više“ u odnosu na ostale prisutne aktere. To će učiniti pridržavajući se sljedećih načela:

1.    PROAKTIVNOST

2.    STRUČNOST/KVALITETA/PROFESIONANOST

3.    INOVATIVNOST

4.    AFIRMATIVNOST

5.    OTVORENOST DIJALOGU

6.    OTVORENOST SVIMA

7.    KORIŠTENJE ODGOVARAJUĆEG JEZIKA

8.    AUTONOMIJA

9.    OSOBNI PRISTUP

10.  SOLIDARNOST

11.  SUPSIDIJARNOST

12. MLADENAČKI PRISTUP

13.  ZLATNI PRINCIP: AUTENTIČNOST

Ustrojstvo

 

organizacijska struktura bez HDC-a

Svjetski savez mladih Hrvatska djeluje od 2012. godine u tri grada: Osijeku, Splitu te Zagrebu te broji više od 70 članova.

Strukturu udruge čine sljedeća tijela: Izvršni odbor, Skupština i timovi.

Članovi Izvršnog odbora su predsjednik, potpredsjednik, tajnik te rizničar udruge. Uz te četiri funkcije, članovi Izvršnog odbora su i voditelji funkcijskih i projektnih timova.

Skupštinu čine svi aktivni članovi udruge.

Timovi su podijeljeni na funkcijske; tim za ljudske potencijale, medijski tim te financijsko-projektni tim i projektne; kulturni tim, pravno-zagovarački tim, edukacijski tim i bioetički tim.

Funkcijski timovi:

1.    Tim za ljudske potencijale

Tim je zadužen za praćenje članova udruge, njihovu aklimatizaciju u udruzi, prepoznavanje njihovih potencijala i usmjeravanje u timove u udruzi koji bi im odgovarali te u suradnji s edukacijskim timom, nuđenje formacijskih programa za njihov razvoj.

2.    Medijski tim

Tim je zadužen za promociju udruge i projekata, odnose s javnošću te edukaciju ostalih članova udruge u medijskom nastupu. Članovi tima bave se administracijom profila na socijalnim mrežama, brigom o vizualnom identitetu Udruge, osmišljavanje video promotivnih materijala i slično.

3.    Financijsko-projektni tim

Tim je zadužen za fundraising strategiju i provedbu, praćenje natječaja i pisanje projekata, odnose s računovodstvom i sve ostale operativne poslove vezane uz financije. Tim redovito prati sve natječaje od interesa Udruge te, u suradnji s drugim timovima, osmišljava i sastavlja projekte te priprema natječajnu dokumentaciju.

Projektni timovi:

1.    Kulturni tim

Kulturni tim zadužen je za provedbu i osmišljavanje kulturnih sadržaja, kako za članove, tako i za ostale mlade. Tim organizira projekt “Prirok”, posjete izložbama i drugim kulturnim sadržajima i sl.

2.   Pravno-Zagovarački tim

Tim proučava pravnu i stručnu materiju u pitanjima kojima se udruga bavi te organizira zagovaračke aktivnosti i osmišljava zagovaračku strategiju. Potiče se konkretna implementacija osmišljene strategije.

3.    Edukacijski tim

Edukacijski tim dijeli se na dva dijela, a to su TrackA i interne edukacije. Tim se  brine o redovitom održavanju službenog edukacijskog programa Udruge – TrackA te osmišljava i interne edukacije za članove Udruge koji su uspješno položili TrackA edukaciju. Također, tim će osmišljavati ostale edukacijske sadržaje za udrugu, kao i sadržaje za ostale mlade.

4.    Bioetički tim

Bioetički tim umjeren je istraživanju i proučavanju materije u bioetičkim pitanjima kojima se udruga bavi. Tim ima edukacijsku, zagovaračku, istraživačku i orijentacijsku ulogu u udruzi.

Kontakt

Svjetski savez mladih Hrvatska
(SSM Hrvatska)

Email: croatia@wya.net
Facebook: https://www.facebook.com/WorldYouthAllianceHrvatska

Žiro-račun:
Privredna banka Zagreb
IBAN: HR50 2340 0091 1106 1237 2

 

Track A  WYA Tjedan  Prirok  Socksbattle

Mladi za dostojanstvo i ljudska prava

Picture 2. TrackA

„Mladi za dostojanstvo i ljudska prava“ (eng. „TrackA“) je naziv edukacijskog programa koji Svjetski savez mladih provodi u Zagrebu, Osijeku i Splitu.  Kroz čitanje tekstova autora poput Mahatme Gandhija, C.S. Lewisa, Nelsona Mandele, Karola Wojtyle, Viktora Frankla, Dalai Lame, Jacquesa Maritaina, Vaclava Havela i drugih, sudionici dobivaju mogućnost boljeg razumijevanja čovjeka i njegovog dostojanstva, temeljit i opsežan uvid u svijet ljudskih prava, savladavanje elementarnog vokabulara koji se koristi u UN-u, a po završetku imaju i priliku za stažiranje u uredima WYA u New Yorku ili Bruxellesu, sudjelovanje na domaćim i međunarodnim konferencijama itd.

Sudionici čitaju jedno po jedno poglavlje, šalju kratki esej mentorima i diskutiraju tekstove u grupama. Dinamika čitanja i slanja eseja dogovara se između mentora i polaznika u skladu s obvezama i mogućnostima polaznika, a uz diskusije sudionici imaju priliku pohađati i trening radionice i konferencije na kojima mogu steći dodatna znanja i vještine u zagovaranju ljudskog dostojanstva. Cijela edukacija traje nekoliko mjeseci, a nakon završene edukacije, svi sudionici prolaze službenu certifikaciju te imaju priliku postati aktivni članovi Svjetskog saveza mladih Hrvatska i sudjelovati u radu udruge.

WYA Tjedan

Picture 3. WYA Week

WYA Tjedan ili WYA Week, kako sad već tradicionalno nazivamo naš centralni javni događaj, prvi smo put održali u ožujku 2013. godine u sklopu projekta „Otkrij dostojanstvo, promijeni budućnost“. Namjera nam je bila predstaviti Svjetski savez mladih i njegovo djelovanje kroz problematiziranje aktualnih društvenih tema u formi okruglih stolova, predavanja i debata. Raspravljali smo o razlici između nacionalizma i domoljublja, potrebi i važnosti obitelji u suvremenom društvu, modernim ideologijama i ulozi medija u oblikovanju društveno odgovornog čovjeka.

Ohrabreni uspjehom prvog WYA Tjedna i interesom koji su mladi pokazali za navedene teme, iduće godine prijavljujemo projekt na europski program subvencioniranja „Youth in Action“ i s dobivenim sredstvima organiziramo novi Tjedan pod nazivom „Mladi probijaju granice“. U skladu s novim izazovima s kojima se susreću mladi u Hrvatskoj i Europi, organizirali smo interaktivna predavanja o tome kako se suočiti s nezaposlenošću i u novonastalim neprilikama prepoznati priliku za vlastiti rast i napredak. Jedna od misija naše organizacije je i poticanje kreativnosti mladih ljudi u stvaranju kulturnih i umjetničkih sadržaja pa smo raspisali natječaj za mlade fotografe, a najbolje fotografije izložili u galeriji NSK-a gdje smo dodjelom priznanja fotografima i koncertom mladog gudačkog kvarteta otvorili drugi WYA Week.

WYA Week uvijek ima specifičnu temu koja je polazišna točka za svaki događaj koji se odvija u sklopu tjedna. Budući da je temelj djelovanja naše udruge uvjerenje da ljudska prava počivaju na temeljnom i neotuđivom dostojanstvu svakog čovjeka, imperativ svakog našeg događaja je promišljanje o čovjeku, promociji i zaštiti njegovog dostojanstva.

Prirok

Picture 4. Prirok

Prirok je projekt koji nastaje u okviru Svjetskog  saveza mladih Hrvatska kao kreativna reakcija na bogat, ali nevidljiv književni život društva i na isključenost mladih iz njega te na opći trend “rastapanja” književne kulture. Na godišnjoj bazi tvore ga konceptualno i tematski različite radionice kreativnog pisanja i čitanja osmišljenih za petnaestero sudionika od 16 do 30 godina te nekoliko otvorenih događanja (predavanja, tribine, debate…) posvećenih književnim temama koje su bliske mladima. Na taj se način mladima omogućuje izravan pristup bogatstvu književnosti, ali i osvještavanje o njenoj važnosti i nenadomjestivoj formativnoj ulozi koju ima za svakog pojedinca. Istovremeno se potiče kreativno razmišljanje, stvaranje, dijeljenje i organiziranje, a radom s profesionalnim književnicima u sklopu radionica mladi se upoznaju s našom književnom scenom, njenim dosezima i akterima.

Svjetski savez mladih Hrvatska prepoznaje potencijal mladih koji se ne razvija i lošu obostranu povezanost kulture i društva. Stoga ovim projektom osim kratkoročne ponude kulturnih sadržaja nudi preduvjete za stvaranje priroka – naraštaja mladih, kulturno osviještenih ljudi koji svojim radom u književnosti i na njoj ostvaruju pozitivnu promjenu u društvu.

Socksbattle

Picture 5. WDSD

Socksbattle je naziv međunarodnje kampanje koju je u suradnji s fondacijom Jerome Lejeune organizirao i provodio ured Svjetskog saveza mladih u Bruxellesu tokom ožujka 2015. Cilj kampanje bio je podignuti svijest javnosti, a posebno donositelja odluka u Europskom parlamentu, o životu osoba s Downovim sindromom i činjenici da Europska unija financijski ne potpomaže istraživanja ovog i drugih genetskih poremećaja koja bi znatno doprinijela poboljšanju kvalitete života osoba s Downovim sindromom. Različite čarape već su tradicionalno zaštitni znak Svjetskog dana Downovog sindroma, koji se održava 21. ožujka, a njihovo nošenje, kao simpatičan način da se pokaže solidarnost s različitima, naišlo je na prihvaćanje mnogih koji su se odazvali ovoj nesvakidašnjoj akciji. Kampanja se proširila na sve europske urede WYA, a poseban je uspjeh postigla u Hrvatskoj. Članovi Svjetskog saveza mladih Hrvatska angažirani na društvenim mrežama i u svojoj okolini, mobilizirali su velik broj mladih sportaša, estradnjaka i drugih poznatih osoba da svojim kreativnim uratcima doprinesu senzibiliziranju javnosti za osobe s Downovim sindromom.

WYA Croatia Announces 6th WYA Week

From November 19-23, the 6th WYA Week organized by the World Youth Alliance Croatia will be held in Zagreb. The five-day conference aims to ask the

Read More...

WYA Europe holds CTP Trainings in new Chapters – March to May 2018 Newsletter

March-May 2018 News Highlights from WYA Europe International WYA Conference in Vienna From May 25 to May 27, 2018, World Youth Alliance Austria

Read More...

WYA Croatia Starts the Project : “Active Citizens for Re-socialization of the Excluded”

World Youth Alliance Croatia started with the implementation of the project “Active citizens for re-socialization of the excluded”, co-financed

Read More...

WYA Croatia actively promotes volunteering

Svjetski savez mladih Hrvatska aktivno promiče volontiranje

Read More...

WYA Croatia announces 5th WYA Week

‘‘We are staying in Croatia’’ is the title of the 5th WYA Week conference organized by World Youth Alliance (WYA) that will be held in

Read More...

WYA Croatia Launches a Web Portal

Svjetski savez mladih Hrvatska pokrenuo portal mimladi.hr    

Read More...

ISC Alumni on the Best Summer Ever/ To Look Out For: HDC and FEMM Launching | July 2017

GLOBAL NEWSLETTER JULY 2017 In This Month’s Issue In this issue, July sizzles as we kick off the summer with our International Summer Camp

Read More...

2017 WYA Europe Newsletter Issue II | WYA Europe organizes successful European Arts Forum

APR-JUN 2017 News Highlights from WYA Europe WYA Europe organizes successful third edition European Arts Forum CULTURE The 3rd European Arts

Read More...

Spring of the Human Dignity Curriculum in Croatia

Procvat Kurikula za ljudsko dostojanstvo u Hrvatskoj

Read More...

Everything is possible, be not afraid!

Have you ever thought how wonderful it would be to create a change, a positive impact? I am sure you did. Or at least you noticed one thing that

Read More...

#WYAtravels to Sri Lanka and Nepal | Meet the Batch 1 Interns for 2018

  GLOBAL NEWSLETTER FEBRUARY 2018   WYA kicked off the start of 2018 with a WYAAP South Asia tour to Sri Lanka and Nepal headed by our WYAAP

Read More...

WYA Croatia Week and the WYA Family experience

I’ve always loved to travel, see new places, learn something new from each culture, delve into their customs. Therefore, I was beyond happy when WYA

Read More...

Youth Changing the Face of Croatia

Mladi mijenjaju lice Hrvatske    

Read More...

“Adventure Starts When Our Plans Fail”: Lessons from Tamara Bodor, WYA’s 2017 Viktor Frankl Awardee

Some weeks ago WYA Europe director gave me a call saying he has a “task” for me. This usually means he spotted a person who I should interview.

Read More...

The Gents Glembays

Gospoda Glembajevi

Read More...

Vukovar and Dubrovnik: On freedom, solidarity, peace and beauty today

Vukovar i Dubrovnik: o slobodi, solidarnosti, miru i ljepoti baš danas City of Dubrovnik from the air Written by Anita Ruso from WYA Croatia Chapter.

Read More...

Impressions from the 4th WYA Week in Croatia

WYA Week is the main event of the year for the WYA community in Croatia. It’s a project in which almost all the members participate in some

Read More...

On importance of leisure: Leisure is not mere idleness, it’s a gift

Written by Ivo Džeba, Head of the Education Team of WYA Croatia.

Read More...